Mi, nők, szeretnénk szépek lenni, különböző kozmetikumok használatával ügyelünk külsőnkre. Azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy milyen hatással van étrendünk bőrünk, hajunk és körmeink állapotára. Ebből a szövegből megtudhatod, hogy hogyan őrizd meg szépséged étkezési szokásaid megváltoztatásával.
Hogyan őrizzem meg szépségem étkezési szokásaim megváltoztatásával?
Különböző makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok befolyásolják szépségünket.
- Ha javítani kívánsz bőröd megjelenésén, vigyél be étrendedbe fehérjeforrásokat, E-, C-, A-, és B-csoportú vitaminokat, cinket, szilíciumot, rezet és telítetlen zsírsavakat.
- Ha körmeid ápolásra szorulnak - vigyázz helyes energiamérlegedre, D-vitamin-, vas- és a kalciumforrásaidra.
- A gyönyörű haj érdekében a fent említett ásványi anyagok és vitaminok mellett növelned kell étrended szelénforrását is.
A szépségápolás egyik fontos eleme az étrend-kiegészítők használata – a Fish Collagen Joints & Skin étrend-kiegészítő tökéletes megoldás!
Miért érdemes a Fish Collagen Joints & Skin-t választani?
A Fish Collagen Joints & Skin étrend-kiegészítő kiváló minőségű halkollagént, szerves ként és vadrózsakivonatot tartalmaz. |
A kollagén, azaz a „fiatalság fehérjéje” elősegíti az ízületek, izmok, csontok, a bőr, a haj és a körmök egészségét. A halbőrből származó kollagént az enzimatikus proteolízis folyamán nyerik ki, azaz ugyanúgy, mint ahogyan az az emberi emésztőrendszerben is történik, ennek köszönhetően nagyon hasonló felépítésű kollagént kapunk, ez pedig azt jelenti, hogy testünk nagy mértékben képes felszívni az így keletkezett kollagént. A halkollagén késlelteti a bőr öregedési folyamatait, javítja annak rugalmasságát és hidratálja a bőrt. Rákellenes, regeneráló, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az életkor előrehaladtával a kollagéntermelés csökkenni kezd, és olyan tényezők, mint a cukorban gazdag étrend, a dohányzás és az erős napsütés is hozzájárulnak a kollagéntermelés csökkenéséhez. Ezért még inkább fontos a megfelelő étrend-kiegészítők használata.
Egy másik benne lévő összetevő a csipkebogyó-kivonat, valamint a C-vitamin. Ez egy nagyon fontos összetevőkombináció, ugyanis a testnek C-vitaminra van szüksége a megfelelő kollagéntermeléséhez. Fontos antioxidáns, támogatja a bőr ellenállóképességét a külső tényezőkkel szemben, rugalmasabbá és hidratáltabbá teszi a bőrt.
Szerves kén (MSM), amely a kollagén és a kreatin termelésében játszik szerepet. Kutatások kimutatták, hogy ennek hiánya okozza az izmok és az ízületek lemerevedését. A szerves kén felgyorsítja a felhám hámlását, ez szintén fontos szépségünk megőrzése szempontjából.
A szépségedet kiemelő étrendben ott a helye a rostoknak is!
Az étkezési rost természetes "seprű", amely megtisztítja belünket az ételmaradékoktól. Ennek a tápanyagnak az étrendben való hiánya hozzájárul a káros anyagcsere-termékek felhalmozódásához és a víz szervezetben való visszatartásához. Egyre többet tudunk a belünk állapotának a bőrre gyakorolt hatásáról, pl. a rostok szabályozzák a bélflóra összetételét.
A rostokban gazdag étrend legegyszerűbb módja a zöldségek és gyümölcsök (lehetőleg a héjukkal együtt fogyasztva, mert ezek tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben rostot), hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, vastag szemű kásák, barna kenyér és zabpehely fogyasztása. A változatos étrend biztosítja a szükséges összetevők megfelelő mennyiségét.
Ne feledd:
Szépséged fenntartása érdekében egészséges étrenden élj, fogyassz olyan ételeket, amelyek tápanyagai elősegítik szépséged és fiatalos megjelenésed fenntartását, valamint használj olyan étrend-kiegészítőt, amely mindezt fokozni képes. A legjobb, ha ezek mellett rendszeresen mozogsz, és megfelelő kozmetikai kezeléseket is igénybe veszel.
Melléklet: Példák - a szépséget támogató összetevők forrása:
- Fehérje – tej és tejtermékek, hús, hal, tojás, hüvelyesek.
- E-vitamin – hidegen sajtolt növényi olajok (pl. repce), napraforgómag, mogyoró és mandula.
- C-vitamin –fekete ribizli, pirospaprika, citrusfélék, petrezselyem és kelkáposzta.
- A-vitamin – sárgarépa, zöldséglé, zöld zöldségek és narancssárga gyümölcsök, máj, halolaj, tojás, tej és vaj.
- B-vitaminok - tojás, tej, sajt, hal, teljes kiőrlésű gabona, élesztő, gomba és dió.
- Cink – Cink - borjúmáj, baromfi, tökmag, kakaó, fehérbab, hajdina, hal és dió.
- Szilícium – - fokhagyma, zabpehely és köles,
- Réz – hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona és diófélék.
- Telítetlen zsírsavak – olajos tengeri halak, növényi olajok, diófélék és tökmag.
- Vas - vörös hús, belsőségek (hem-vas) és korpa, quinoa, tofu, spenót, hüvelyesek (nem hem-vas)
- Kalcium - tej és tejtermékek, kelkáposzta és mandula.
- D-vitamin - étrend-kiegészítők.
- Selen - vese, hal, kurkuma, máj és kesudió.
Szerző: Małgorzata Wilkowska
Małgorzata Wilkowska, mesterdiplomás dietetikus, a varsói Rehabilitációs Főiskolán és a białystoki Orvosi Egyetemen végzett. Online dietetikai klinikát vezet, tanácsai megtalálhatóak különféle weboldalakon és folyóiratokban.